Beginpagina > Nieuws > Vrijwilligerswerk is onbetaalbaar, zegt minister Schauvliege


Vrijwilligerswerk is onbetaalbaar, zegt minister Schauvliege

vrijdag 17 december 2010

Brussel beet op 3 december de spits af van de EYV Tour en luidde daarmee meteen het Europees Jaar van het Vrijwilligerswerk (EYV 2011) in. De Europese Unie wil met dit themajaar benadrukken dat vrijwilligerswerk onmisbaar is voor een warme samenleving. Voor Cultuurminister Joke Schauvliege is vrijwilligerswerk ’onbetaalbaar’. Voor het weekblad Knack is de vrijwilliger Figuur van het Jaar.

Europa

De Europese Unie heeft 2011 uitgeroepen tot het Europees Jaar van het Vrijwilligerswerk en lanceert dit themajaar met een infotour die tijdens 2011 verschillende Europese steden zal aandoen. De zogenaamde EYV Tour zal vrijwilligerswerk over heel Europa in de kijker zetten en start in Brussel.

Met dit Europees Jaar wil de Europese Unie het belang van vrijwilligerswerk in de verf zetten, een belangrijke uiting van burgerparticipatie, democratie en solidariteit. Vrijwilligerswerk draagt ook volgens de Vlaamse regering bij tot de sociale samenhang en bevordert de vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling van mensen. Tot een warme samenleving.

Vlaanderen

Het was Cultuurminister Joke Schauvliege, die de aftrap gaf met een speech. Ook zij benadrukt het belang van vrijwilligerswerk: “Zoals ik al zei: vrijwilligerswerk is onbetaalbaar. Precies daarom moeten we nog meer inzetten op begeleiding en doorstroming. Het is bijvoorbeeld belangrijk om de toegang tot het vrijwilligerswerk te stimuleren voor lagergeschoolden en voor allochtonen. Werken als vrijwilliger is immers verrijkend voor de persoon zelf, maar ook voor de organisatie. Bij de evaluatie van het Participatiedecreet komt dit zeker aan bod.

De volledige speech kan je nalezen in de rechterkolom.

De FOV blijft intussen duidelijk maken dat het sociaal-cultureel volwassenenwerk de harde besparingen niet aanvaardt. Vrijwilligerswerk in de sociaal-culturele sector blijkt immers letterlijk onbetaalbaar. De campagne van de FOV met als titel ‘Warme samenleving? Koude leugen’ blijft dus zeer actueel (zie ook andere berichtgeving).

Knack: Vrijwilliger Figuur van het Jaar

Het weekblad Knack erkent ook de kracht van het vrijwilligerswerk. Het blad koos de vrijwilliger, vertegenwoordigd door Eva Hambach van het Vlaams Steunpunt voor Vrijwilligerswerk, tot Figuur van het Jaar 2010.

Knack: "Met het werk dat vrijwilligers leveren in de ondersteuning van openbare dienst, maar ook van buurtwerk, familiehulp, kinderopvang, culturele evenementen, milieuverenigingen en sportclubs treden zij op als burgers die zelf verantwoordelijkheid opnemen en daarbij bereid zijn het eigenbelang te ontstijgen. Veel verder kan burgerparticipatie niet gaan."


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA